Баща и син пчелари разказват

Целият разговор със семейството можете да гледате в рубриката Агротема по Агро ТВ

В гората край село Алеково, Алфатарско, Мирослав Момчев отглежда 170 кошера пчели. Регистрирал се е като производител на биологичен мед. Помощ в занаята оказва синът му Георги. Завършил УНСС преди 9 години, известно време работил в София, през 2015 г. решава да се върне в родния си град и да се захване с бащиния си поминък. Има свой пчелин от стотина кошера, но на друго място. За двамата мъже почти няма тънкост в пчеларството, която да не знаят. Самият Мирослав се занимава с този занаят от 1997 г., като започва с два кошера. Преди това е гледал зайци, папагали, риби, но го пленява стройният и организиран свят на пчелите. Мирослав смята, че държавата продължава да е в дълг на сектора. Като биологичен производител се регистрира през 2011 година. Тогава разликата между конвенционален и биологичен мед е била едва 5 стотинки. Но плюсът е, че сключваш договор и ти го изкупуват гарантирано. По-късно цената на биологичния мед се вдига повече и вече е в рамките на 90 ст. до един лев над цената на конвенционалния. Но изискванията по производството му не са малки.

По-оптимистичен е синът. Завършвайки висшето си образование със специалност „Човешки ресурси“ Георги Момчев се шегува с приятелите си, че на практика наистина се занимава с ресурси, но… пчелни. А инак от малък е покрай кошерите на баща си. И решава да се включи във фамилния поминък. За своите първи стъпки в бизнеса, младият мъж обяснява, че който се захване, през първите няколко години не трябва да очаква печалба. Тогава залагаш нещата и основно инвестираш. Георги е убеден, че програмите наистина са в помощ на начинаещите пчелари, но са свързани с посещения на много институции, в различни общини и дори области, а всичко това е време, което в 21 век може да се спести, ако се оптимизира тази бюрокрация чрез онлайн методи.

По думите му в най-атрактивните програми за подпомагане са заложени условия, които в някаква степен са непосилни за начинаещия пчелар. Посочва като пример мярка 6.1 от програмата „Млад фермер“. В нея кандидатстваш за 25 000 евро, но трябва да заявиш, че имаш над 120 кошера вече.

Още в Агротемата днес, 11 юни от 18:40 часа по АгроТВ.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина, за да получавате всеки петък най-важната седмична информация.

За още новини – харесайте страницата ни във FACEBOOK.