Етикетирането на пчелния мед в ЕС постепенно се променя по предложение на България

По инициатива на България се обсъди проект за промяна на етикетирането, според която всяка страна на произход на меда в крайния продукт трябва да бъде посочена, както и да бъде посочен процентът наличен мед в низходящ ред

Според Асоциацията на прерабователите на пчелни продукти в България това ще доведе до максимално редуциране на вноса от трети страни, заради вкусовите предпочитания и потребителските навици на крайните европейски клиенти. Според комюнике на F.E.E.D.M, от 01.01.2021 г. Франция официално въвежда това правило. Тя ще бъде последвана от Испания и поетапно от всички останали страни. Според част от промените на френския потребителски кодекс и приетия акт за прозрачност на информацията за селскостопанските и хранителните продукти. Ето част от него:
(...) За меда, съставен от смес от суровина от повече от една държава членка на Европейския съюз или от трета страна, всички страни на произход на меда, трябва да бъдат показани на етикета в низходящ ред.”
Преработвателите на пчелен мед в Бългрия смятат, че браншът е затруднен заради блокирани заявки за български пчелен мед и заради внос от около 30 до 40% по-евтина суровина от Украйна и Южна Америка, в следствие на недостатъчно адекватните защитни механизми на партньорските ни институции в Брюксел. Заговори се за подписано политическо споразумение между Европейската Комисия и “Меркосур” за внасяне на 45000 безмитни тона пчелен мед ежегодно в Европа. По тази тема и земеделският министър Десислава Танева изрази строга позиция в подкрепа на българските производители.
От своя страна преработвателите смятат, че обединението - пчелари, преработватели, сертифициращи компании, преки и косвени участници в сектора, подкрепени от държавните институции, може да създаде добри примери за следващите поколения и да им предадем щафетата с чиста  репутация и водеща роля в целия европейски сектор.

 

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина, за да получавате всеки петък най-важната седмична информация.

За още новини – харесайте страницата ни във FACEBOOK.