Ниски добиви и липса на паша застрашават сектор Пчеларство

Какви са реалните проблеми в сектор Пчеларство, защо добивите от мед тази година са толкова слаби и ще стигнат ли средствата от държавната помощ, попитахме бранша

Незапомнено ниски добиви, липса на медоносна растителност, повишена пчелна смъртност. Това са част от причините за загубите в пчеларския бранш. Дали обаче са достатъчни средствата, отпускани по de minimis в размер на 7 лева на кошер? Чуйте коментар от Юлиан Станчев, председател на Областен пчеларски съюз Плевен.
„Тези стойности са малки, тези суми, но такива са възможностите на Министерството на земеделието, храните и горите. Но все пак държавата не е подпомагала преди пчеларите по такъв начин, това сега е добре. Негативите обаче са в много по-голямо изражение- незапомнено нисък добив се получи тази година по много причини. От 60-те години насам не помня толкова нисък добив, което по нашите места е около 10 кг от пчелно семейство средно. С такива количества много пчелари няма да успеят да си осигурят препитанието.“
Освен притеснително намалялата медоносна паша, болестите по пчелните семейства са все по-често явление, казват пчеларите. Предлагат промени, които да гарантират бъдещето на сектора.
„Ние бихме искали да бъде подпомогнато пчеларството с хармонична политика между земеделие, пчеларство и горско стопанство. Настоявали сме много години да се учвеличат площите с медоносна горска растителност, тъй като те са твърде малко особено в равнинната част. Ливадите на много места в Плевенско бяха разорани с основанието, че няма животновъдство. Освен това могат да се увеличат горските площи върху слабопродуктивни и ерозирали площи. Възможно е да се използват технологии, каквито в последните години се прилагат във Франция. Там зърнопроизводителите са осъзнали нуждата от медоносни растения и ги сеят на ивици заедно със зърнените култури."
Това са част от предложенията на пчеларите за помощ на сектора. Оказа се, че кризата заради COVID-19 не афектира така пчеларството, както климатичните, природните аномалии и агресивната земеделска дейност.

 

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина, за да получавате всеки петък най-важната седмична информация.

За още новини – харесайте страницата ни във FACEBOOK.