Нови правила за етикетиране на пчелния мед ще влязат в сила по инициатива на България

Промяна в наредбата на етикетиране на пчелния мед се очаква да влезе в сила в рамките на Европейския съюз

Предложената мярка е от Асоциацията на преработвателите на био пчелни продукти в България. В какво се състоят промените и кога ще влязат в сила?
Владимир Русев е председател на Асоциацията на преработвателите на био пчелни продукти в България. Той обясни какви са изискванията за етикетиране на пчелния мед според Наредба 26, член 5, регламентираща изискванията за доставка на малки количества суровини и храни от животински произход.
„Фирмите, които купуват от нас, от Унгария, от Румъния, от бившия Източен блок, го етикетираха по следния начин: Ако в бурканчето има микс от европейски и извъневропейски мед, то имаха задължение да оповестят само, че се съдържа мед от Европа и от извън Европа, а по инициатива на България, от тази година би трябвало да влезе нов регламент за етикетиране. Тоест ако в бурканчето има микс от няколко вида мед, то трябва да бъде описано от коя страна и в колко процента. Това ще възвърне интереса на европейските фирми към българския биологичен  и конвенционален мед."
От бранша са очаквали промените да влязат в сила още тази година, но мерките покрай паднемията са забавили този процес.
„Надявам се до края на тази година или в най-лошия случай през следващата да влезе в сила.“ 
Промяната касае и конвенционалния и биологичния мед и има за цел да запази добрия имидж и популярността на страната ни като производител и износител на качествена пчелна продукция. По последни данни от 2019 година биологичните пчелни семейства у нас са били около 230 000, от които се добиват малко над 4 хил тона биологичен мед. Около 90% от тази продукция се изнася, а страната ни е на последно място в Европейския съюз по консумация на мед.

Коментари (0)
Няма коментари.

Добави коментар