Пчелари от Добруджа алармират за мор и ниски цени

Пчелари алармират, че поминъкът им е силно застрашен заради натравянията на пчели и ниските изкупни цени на меда

Настояват за адекватна държавна политика, а също и за учредяване на Борд по пчеларство, който да защитава интересите на бранша. Пчеларският бранш в Добруджа е заплашен от изчезване по думите на Ясен Янев, председател на сдружението на Българските свободни пчелари. Според него проблемите в сектора са много и за решаването им трябва да се учреди Борд по пчеларство. Ето как събеседникът ни описа кризата в сектора:
 „Като платим данъците остават около 2.80 лв. без труда. Това е подигравателно и унизително. Това е цената на един литър гориво.” 
Пчеларите са обезкуражени от ниските изкупни цени и системното натравяне на пчелните им семейства с пестициди.
"Трябва да има професионално Закон за браншовите организации, трябва да се спазват европейските норми и правила. Точно това не се прави. Разпределят се пари на наши и на ваши. Ето сега при пчеларите в Плевенско, които пострадаха от натравяния на пелите им. Изведнъж се оказа, че пчелите им умрели от болести. Как е възможно за един ден да загинат толкова пчелни семейства?"
Като изход от ситуацията Янев вижда създаването на Пчеларски борд, какъвто има в държавите от Европейския съюз. Звеното трябва да решава актуалните проблеми в сектора.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина, за да получавате всеки петък най-важната седмична информация.

За още новини – харесайте страницата ни във FACEBOOK.