Пчеларите искат да се обединят, но от къде да започнат?

Пчеларството в България преминава през криза, смятат от бранша

Тя се състои в неблагоприятни климатични условия, нисък добив на мед, липса на достатъчно медоносна паша, отлив на квалифицирани практикуващи пчелари и застаряващи хора, заети в занаята освен това ниски изкупни цени и нестабилен пазар. Какви са възможностите за сектора разговаряме с Михаил Михайлов, председател на Обединен пчеларски съюз. Първо, както знаем подвижното пчеларство е възможност за повишаване на добива, възможно ли е у нас и какви са рисковете?
"Един съществен недостатък при стопанисването и отглеждането на пчелите е това, че те са ситуирани главно в населените места, не могат да излязат извън тях и да отидат там, където са земеделските култури. Това би било най-добре, защото тогава ще опрашват по-добре, когато са разположени по-близко. Трудно е да се изнесат там, тъй като няма защита, няма охрана, никоя застрахователна компания не иска да застрахова. Причината е, че имаме отравяния и кражби. От друга страна, трябва скъп инвентар за тази цел."
Има предвидени от Земеделското министерство средства по мярка А "Техническа помощ за пчелари и сдружения на пчелари" за закупуване на такъв инвентар. Безспорен факт е, че източна Европа може да се похвали с дългогодишни традиции в производството на пчели продукти. Те са добре приети в западната част на Европа, но най-често стигат там като суровина, която преработвателите опаковат, а търговците продават. По тази верига най-често добавената стойност остава в последните две звена. Може ли това да се промени?
„Може при условие, че имаме контрагенти от другата страна, че имаме договаряне и най-вече, че гарантираме с качеството на меда. Трябва да имаме българска марка мед. Това ни е голям недостатък."
Според Михаил Михайлов пчеларските организации са много и този, който трябва да ги обедини, е Земеделското министерство. По темата разговаряхме и с други пчелари, от което стана ясно, че мненията са различни. Георги Георгиев практикува пчеларство в Ямболско, той каза:
"Трябва да се обединим, както знаете в България има много различни дружества, с различни председатели, всеки има различно виждане, а трябва да бъдем единни и да се обединим. Само така ще преборим големите прекупвачи." 
Пчеларите са единодушни, че не искат да изнасят мед на занижени цени, но са на различни мнения за това кой има отговорността за уреждането на това. Представихме ви проблемите, възможностите и плановете за пчеларството като бизнес. от бранша са обезкуражени от състоянието на сектора и се надяват на промени, за да може секторът да стане по-конкурентоспособен.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина, за да получавате всеки петък най-важната седмична информация.

За още новини – харесайте страницата ни във FACEBOOK.