Пчеларите се сблъскват с редица трудности през тази година

Земеделските производители определят изкупната цена на меда като подигравка

Трудна година за пчеларите. За първите шест месеца стопаните се сблъскват с редица предизвикателства като ниската изкупна цена на меда и неблагоприятните климатични условия. А пандемията от КОВИД-19 затруднява реализацията на пчелните продукти.

Ваня Пеева има над 100 пчелни кошера в Централна Средна гора. Запознаваме се с нея на традиционното лятно пчеларско изложение пред Централната баня в София. Пред камерата ни споделя, че реколтата тази година е много слаба.

Климатичните условия са по-неблагоприятни с всяка следваща година. Тази година беше много дъждовна пролетта. От първия мед добихме минимални количества. Медът е с една трета по-малко, в сравнение с предходни години“.

Цената, на която се изкупува пчелният мед, е около 3,20 лв./кг на едро. Земеделските производители я определят като подигравка.

Под 5 лв. тръгне ли медът от пчелина- е на пълна загуба за пчеларя. При цена от 5-7 лв. ще бъде по-добре, но няма кой да ги даде, коментира Христо Георгиев, който гледа пчели от 10 години в района на Радомир 

Причина за ниските изкупни цени е вносът на мед от чужбина, който подбива цените на родния. Един от начините пчеларите да възстановят част от направените разходи е реализацията на меда на фермерски пазари и фестивали. Тук обаче идва поредното препятствие. По време на извънредното положение-много от тези мероприятия бяха отменени.

Мед, пчелен прашец, прополисова тинктура, мехлеми и медни сапунчета са малка част от нещата, които производителите показват на пчеларското изложение в центъра на столицата. Фестивалът ще продължи до края на седмицата.

 

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина, за да получавате всеки петък най-важната седмична информация.

За още новини – харесайте страницата ни във FACEBOOK.