Слаба паша и ниски изкупни цени на меда

Снимка:

Коментар на Сдружение „Биологично пчеларство“

Трудна година се очертава за сектор „Пчеларство“. Пчелите са в активния сезон по събиране на меда и опрашването на растенията, но резултатът е слаба паша, ниски добиви и незадоволителни изкупни цени. Към това се прибавя дъждовното време и забавянето на изпълнението на проектите на стопаните по Националната пчеларста програма. Тази картина отчитат от Сдружението „Биологично пчеларство“. Валежите през този месец са отслабили пчелините семейства. В момента пчелите събират основно прашец от липовите цветове. През юли ще продължи пашата. Надеждите на пчеларите са за хубаво време и пчелите усилено да събират мед. Пчеларите са притеснени освен от слабата паша и добивите, но и от ниските изкупни цени на меда, които варират около 3 лева и 50 стотинки на едро. Тази стойност е крайно ниска и пчеларите трудно оцеляват, разясняват от Сдружението. От там допълват, че за да се развиват стопаните изкупната цена трябва да е на доста по-висока стойност – за качествен мед от 6 лева на горе да се плаща, под тази граница е подигравка с труда на хората, коментира председателя на Сдружението Петко Симеонов. По думите му покрай пандемията от коронавируса хората засилиха консумацията на меда, като полезна храна.

От бранша отчитат, че има трудности и с изпълнението на проектите по Националната програма по пчеларство, защото приемът беше стартиран по-късно от обичайното и съответно по-късно се изпълняват дейностите на пчелина, а стопаните не успяха да ги извършат, защото изпуснаха пчеларски срокове за част от тях – по-конкретно за пчелните майки и отводки. От Сдружението за биологично пчеларство съобщиха, че продължава борбата за директно подпомагане на пчеларите през новия програмен период по линия на Обшата селскостопанска политика след 2021 година. 

 Автор: Данаил АндреевАбонирайте се БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина, за да получавате всеки петък най-важната седмична информация.

За още новини – харесайте страницата ни във FACEBOOK.