Възможни са проблеми с изпълнението на проектите по Пчеларската програма

Фермерите са недоволни от забавяне в изпълнението

Пчелари са недоволни, че има забавяне в изпълнението на пчеларската програма. От сектора коментират, че приемите по програмата са стартирали с два месеца закъснение в сравнение с обичайния срок през минали години. Съответно и проектите им се одобряват по-късно, което сега води до затруднения в изпълнението, защото се изпускат пчеларски срокове за конкретни дейности по кошерите. За проблема ни разказа младият пчелар от Северозапада Теодор Пушкаров. 

Един от проблемите е невъзможността да изпълнят проектите си в частта за получаване на пчелни майки и отводки, защото стопаните, които произвеждат майки не могат да ги осигурят за бенефициентите, а дейностите се извършват единствено в конкретен период на годината, който вече изтича. И тук идват съмненията на пчеларите, че част от дейностите по проектите си няма да могат да изпълнят.

За АгроТВ от Държавен фонд „Земеделие“ информират, че са приети близо 1 780 заявления, и за всички одобрени кандидати за подпомагане има осигурен бюджет по програмата. Проектите са обработени, като за 1 761 са изготвени договори за финансиране на обща стойност над 6 млн. лева. Парите се превеждат след като кандидатът изпълни проекта си и подаде заявление за плащане. Следва административна проверка на документацията от ДФЗ. Съгласно Наредба №10 финансовата помощ се изплаща в срок до 45 дни от подаването на заявлението по банков път, но не по-късно от 15 октомври.

 

 

Автор: Данаил Андреев

 

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина, за да получавате всеки петък най-важната седмична информация.

За още новини – харесайте страницата ни във FACEBOOK.