Вреди ли 5G на пчелите?

Според учените от Федералната служба за радиационна защита няма доказателства за подобни твърдения

В медиите все по-често се появяват съобщения за вредите, причинени от новите мобилни технологии, наречени 5 Джи. Според мнозина този начин на пренос на данни е много опасен, не само за хората, но и за животните, най-вече за пчелите.
 
Породената от подобни новини, разпространявани най-вече в социалните медии, паника, доведе дотам, в Германия ретранслатори на мобилни оператори да стават жертва на посегателства, защото хора вярват, че 5Г-мрежата има общо с Ковид-19. Другото масово ширещо се мнение е, че новият стандарт убива пчелите.
 
Според учените от Федералната служба за радиационна защита няма доказателства за подобни твърдения. Факт е обаче, че високочестотните електромагнитни полета могат да причинят повишаване на температурата в живи организми.
 
"Интензитетът на полетата около ретранслаторите не е достатъчен, за да предизвика вредно затопляне на живи същества", подчертават учените.
 
За да покажат достоверността на това твърдение, те цитират редица експерименти за въздействието на радиовълните, проведени с пчели. Така например в Индия към кошери са били прикрепени мобилни телефони. В резултат на това насекомите са показали склонност да произвеждат по-малко мед, но смъртността не се е повишила.
 
Други проучвания стигат до заключението, че всички досегашни експерименти не отговарят на научните стандарти, тъй като са проведени при нереалистични условия и не са позволявали повторение.
 
Критиците на новите технологии от своя страна посочват, че подложените на вълните пчелни семейства са по-слаби и по-уязвими за болести и вредители. На това експертите от службата за радиационна защита отговарят, че в големи градове, където има много ретранслатори, пчелите се размножават много добре и дори са в по-добро състояние, отколкото в селските райони.
 
 
 
 
 
 
 
 

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина, за да получавате всеки петък най-важната седмична информация.

За още новини – харесайте страницата ни във FACEBOOK.