Пчелари: Заплаха са пръсканията, а не коронакризата

Пчелари вече получиха уведомителни писма за предстоящото пръскане с хербициди, въпреки това са обезпокоени

По темата разговаряхме с Михаил Михайлов, председател на съюза на пчеларите. С него обсъдихме и как се отразява кризата заради коронавируса върху сектор Пчеларство. Пчелари са притеснени, че пръсканията против плевели ще протичат и през светлата част на деня. В наредба 13 тези препарати не са забранени, но от бранша смятат, че има риск.

"Tрябва да се осъществи контрол за това какво всъщност се поставя в контейнерите и реално с какви препарати се пръска. Това е безпокойството на пчеларите. Ние знаем, че всяка година, когато започва тази кампания, имаме много загуби. Така че очаквам и тази година да се случи същото."

До 8 април ще продължи обсъждането на предложенията за промени в наредба 13 от 2016 година. Председателя на Съюза на пчеларите изтъкна, че нормативната уредба е разписана добре, но не се прилага достатъчно прецизно. Ето какво трябва да предприемат пчеларите, в случай, че бъдат уведомени за предстоящо пръскане на селскостопански площи.

„За периода, когато се извършват тези третирания, тези пръскания, трябва да затворим кошерите или с мрежичка, или с обърнати мишепредпазители, така че да влиза въздух в кошерите. Другото е да се обозначи самият пчелин с бяло знаме, бял флаг, за да може, когато се извършват пръскания авиационно, да се види къде се намира самият пчелин. Въпреки, че той е видим.“ 

Другата тема, която касае икономическата ситуация в страната и пряко засяга всеки производител, е кризата, заради коронавируса. Първоначалното безпокойство как ще стигат до пчелините си в условия на извънредно положение, премина с улесняване на придвижването само с декларация. Ето още за влиянието на кризата върху търсенето на пчелни продукти.

"От друга страна действително се получи малко раздвижване и интерес сред потребителите. Повече се търси пчелен мед. Няма драстични разлики в цените на едро, които нас като производители ни интересуват. Да има повишение на изкупната цена, няма такова нещо. Всички очакваме по скоро да приключи периода."

Все още не се знае със сигурност как ще се отрази икономическата криза в Европа, върху търговията и износа на пчелен мед. За сега има известна сигурност в рамките на сключените договори между производители и търговци от други европейски държави.

 

 

 

 

Коментари (0)
Няма коментари.

Добави коментар