Археологически сезон и туристи в Никополис ад Иструм

Отбелязаха 1908 години от създаването му

Археологическият сезон в близкото до Велико Търново антично селище Никополис ад Иструм е в разгара си.Проучванията вървят вече две седмици, като обектът и това лято посещават туристи, привлечени от каменните колони, надписи и части от статуи, запазени от древността. Архeолозите копаят в непроучена част на древния град, където излизат нови интересни находки. „Това е югозападният ъгъл на Форумния комплекс на римския ранновизантийски град Никополис ад Иструм. Това е последната, непроучена част и съм започнал да я проучвам през 80-те години, но след като започнахме да реализираме бългоро-британските проекти, се наложи да прекъсна и да започна да се занимавам с водоснабдяването“, каза директорът на Регионалния исторически музей - Велико Търново Иван Църов. Античното селище е основано през 102 година от император Траян в чест на победата му над даките и носи името Град на победата при Истер. Защитен бил с крепостни стени, а населението в него развивало земеделие, животновъдство и занаяти. И тази година излизат ценни археологически находки, които свидетелстват за живота преди близо две хилядолетия. „Интересни находки излизат - монети от 4 – 5 век, глинени лампи, части от теракотени статуетки. Най-интересното е - надписи, които са били нахвърлени като пълнеж в една яма, това е станало вече през християнския период, когато езическите надписи не са били вече актуални и са ги разчиствали буквално. По принцип по градските площади са били слагани надписи в чест на императори, на първенците на града или често на някои от божествата. Последният надпис, който беше открит преди 2 години, беше на един човек, който се е наричал Конкордиан и е бил иконом на града. А длъжността “иконом” би могла да се оприличи на съвременните длъжности - нещо като “секретар на общината” и “домакин” на управата“, допълни Църов.

От откритите надписи са известни някои от професиите, упражнявани в града: каменоделци, дърводелци, тепавичари, обущари, строители, ветеринарни лекари диригент на императорския хор и т.н. Пред нашия репортерски екип беше изваден бронзов медицински инструмент. Един от изключително ценните артефакти, известен на световната наука, е благодарствен надпис от римски императори от 2 век от новата ера към населението на античния град. Надписът от императорите Септимий Север и Каракала е изсечен върху плоча, която тежи 2 тона. „Този благодарствен адрес е от името на императорите Септимий Север и Каракала, надписът датира от 198 г. Тъй като жителите на Никополис ад Иструм са взели няколко години преди това страна на претендент за престола, който е загубил битката с император Септимий Север, за да омилостивят новопровъзгласения император и неговото семейство и да спасят своите животи и имущество, те са направили изключително дарение от 700 000 римски сребърни монети на императорското семейство!“, отчита археологът Калин Чакъров.

През миналата година Никополис ад Иструм е бил посетен от близо 10 000 туристи, като интересът към него расте. Този година за разкопки Министерство на културата отпусна на Историческия музей 21 000 лева.

Автор: Ана Минева

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина, за да получавате всеки петък най-важната седмична информация.

За още новини – харесайте страницата ни във FACEBOOK.