1. Начало
  2. Новини
  3. Празници и обичаи
  4. "Бирени инспектори" установиха измами с количествата на Октоберфест

"Бирени инспектори" установиха измами с количествата на Октоберфест

Традиционната за феста еднолитрова халба рядко е пълна на 100% са забелязали представителите на потребителския контролен орган

Тежка новина за привържениците на Октоберфест обяви организацията за "борба с оскъдното сипване на бира" (League Against Fraudulent Pouring). Защитниците на това потребителско право установиха, че на тазгодишното издание на фестивала са широко разпространени измамите с количествата, съобщи thelocal.de, цитиран от dnevnik.bg.

"Бирените инспектори" забелязали, че рядко клиентите получават в чашата си точното количество, за което са платили. Традиционната за феста еднолитрова халба рядко е пълна на 100% са забелязали представителите на потребителския контролен орган. Та са посетили 12 шатри и са поръчали близо 100 халби. Установено е, че при цена от 9 евро за литър, на повечето места се сервират 90% от поръчаното количество. "Границата на търпимост е прекрачена", коментира президентът на организацията Жан-Улрих Битлинге. Той нарече резултатите от емпиричното проучване "отрезвителни" и пресметна, че вместо 7-те литра бира, които е платил, е изпил с литър по-малко.

Лигата е основана преди повече от век, за да защитава правата на любителите на бирата, които явно и преди сто години са били накърнявани. Около 4000 члена на организацията следят за прецизността на барманите не само на баварския фестивал, но и в Кьолн, Щутгарт и други градове в Германия. От организацията предупреждават, че си служат с приложение за смартфон, наречено "Бирен инспектор", което чрез анализ на обикновена снимка може да изчисли колко е налятото количество.

178-мото издание на традиционния германски фестивал на бирата приключва на 3 октомври. Очакват се над 6 милиона посетители. През миналата година на Октоберфест са изпити 7.1 млн. литра бира.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.