Изложба „Облекло и езиково богатство“ показва как са се обличали хората след Освобождението

Експозицията може да се посети до 15-ти август

Националниятетнографски музей в София представя нова изложба „Облекло и езиково богатство“. Тя е част от мащабен проект, по който работят учени от различни сфери.

Научният проект носи името „Местно производство, облекло и езиково богатство (Принос към историческата лингвистика и антропологията на облеклото). Той се финансира от Фонд „Научни изследвания“ и се реализира съвместно от Софийския университет „Св. Климент Охридски“ и Института за етнология и фолклористика с Етнографски музей при Българската академия на науките. Целта му е да изследва свод от слабо познати архивни документи от 1888 и 1889 г. , обясни гл. ас. д-р Ива Станоева- фолклорист в ИЕФЕМ-БАН.

Всичко започва през далечната 1888 г. Тогава от Министерството на вътрешните дела изпращат постановление до всички 23 окръжия на Княжеството. С него се изисква да се съберат и изпратят описания на народните костюми, които са се носили по това време. Именно този свод от непознати архивни документи изследват учените в наши дни.

Писмените документи в масива са с обем от 1112 страници, изписани са с различни почерци и съдържат описания по области, общини или населени места от оторизирани административни лица. Към тях са прикрепени 152 фотографии на облекло, направени специално за да илюстрират описанията.

Част от тях са поместени в изложбената на Националния етнографски музей. Посетителите могат да видят още народни носии и накити от времето след Освобождението.

Експозицията ще остане в ИЕФЕМ-БАН до 15-ти август.