1. Начало
  2. Новини
  3. Празници и обичаи
  4. Овцевъдите от област Смолян очакват по-високи изкупни цени на агнетата за Гергьовден

Овцевъдите от област Смолян очакват по-високи изкупни цени на агнетата за Гергьовден

Тази година пазарът е по-слаб

Овцевъдите от област Смолян очакват по-високи изкупни цени на агнетата за предстоящия празник Гергьовден. Това каза за радио „Фокус” председателят на Сдружението на овцевъдите в региона Рашко Кехайов.

Тази година пазарът е по-слаб, но за Великден голяма част от агнетата в областта са продадени въпреки ниската изкупна цена от 5-6 лева за килограм живо тегло. 2012 година обаче е нямало търговци, които да изкупуват животните на едро, а всеки животновъд сам е продавал единични бройки. Причината хората да продават животните си и на тази ниска цена е безпаричието и нуждата от средства, за да отглеждат стадата си, посочи Кехайов.

Той добави, че има агнета и за Гергьовден, като най-вероятно цената отново ще е толкова ниска, но въпреки това се надяват да се повиши дотогава. Овцевъдът добави, че е ниска и изкупната цена на овчето мляко, което се изкупува за 1,20 лева за килограм, като за трудоемката работа и качеството на продукта цената трябва да е поне 2 лева за килограм. Кехайов припомни, че заради непрекъснатите санкции към животновъдите в Родопите всяка година по едно голямо стадо с овце изчезва.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.