По-различен Празник на черешата през 2020

Традиционното провеждане в Кюстендил се отменя

Традиционният Празник на черешата в Кюстендил се отменя. Предвижда се единствено да се продават череши от местни земеделски производители, а занаятчии ще предложат сувенири, направени от черешите. На празника тази година няма да има и музикална програма. Всяко едно читалище, което трябваше да участва на изложението с щанд, ще направи това пред собствената си сграда, като изработените украси ще бъдат заснети и оценени от жури. Масите на земеделските производители, които ще продават череши ще бъдат само на една улица и ще бъдат отдалечени една от друга, за да се спазват противоепидемичните мерки.

Петър Паунов, кмет на Кюстендил:

„Това, което окончателно повлия на тежкото ни решение е, че в момента в масивите има стотици берачи от други региони, които в градска среда не спазват ограниченията. Тези хора, които виждате да посещават веригите на Кюстендил, в последните два-три дни са от Сливен, от Монтана. Част от тези хора се опитват да влязат в хранителни магазини без маски, държат се арогантно, голи до кръста. Това е ниво на безотговорност, което е критично. Появата на тази маса хора сред домакините и гостите на града ще бъде изключително неприятна и за това Празник на черешата няма да има."

Кметът обяви, че няма да се допусне струпване на хора, предвид големият брой на болните от коронавирус през последните две седмици.

Автор: Ярослав Ставрев