Производители показаха продукцията си в Кюстендил

Производители показаха продукцията си в Кюстендил

Земеделски производители и занаятчии подредиха своите маси в центъра на Кюстендил. Въпреки, че Празникът на черешата беше отменен, от община Кюстендил разрешиха да има щандове на местни производители и занаятчии. Цените на черешите вървяха между 2 и 4 лв. за килограм. Хората можеха да купят и сладко от череши и ракия.

Стоян Стамболийски, земеделски производител: Празникът на черешата в Кюстендил беше отменен, заради големия брой случаи на болни от коронавирус. Той трябваше да се проведе през този уикенд. Единственото което остана от организираните събития бяха щандовете на земеделски производители и сувенири с черешите. Заради отменения Празник на черешата през тази година нямаше традиционното изложение на читалищата, които украсяваха щандовете си с картини направени от череши, както и традиционните вешала. Отменена беше и музикалната програма. Земеделските производители са доволни, че ще могат да реализират част от продукцията си въпреки, че няма Празник на черешата.  

„От реколтата съм доволен, но от пазарите не сме доволни поради световната криза и пазарите ни са ограничени. С ограничаването на пазарите и реализацията ни е ограничена. Не сме съгласни със субсидирането. Искаше се субсидиране на преработвателните предприятия, а в момента в уикендите, когато на нас са ни най-силни и може да ни се помага всички пунктове са затворени. Дори черешата, която не е за пазара, а за прясна консумация ние няма как да я реализираме, след като са затворени. Има напрежение. Не може при перфектна стока да няма цени. Хем се тръбеше, че преработвателните предприятия ще бъдат субсидирани - добре, тях ги субсидират, а производителят как? В момента цената е задоволителна, над 2 лв. от място, при хубава череша, стига да бъде гледана, добивът е тон и половина от декар, което е при 10 годишни насаждения, няма как при 5 годишно да има такъв добив и е лошо, че всеки е оставен да се спасява сам. Няма вериги, какво стана с веригите? Къде е българската стока по веригите. .Ние сме фамилна ферма със 70 дка. Череша е 60 дка и сливи 20 дка. Опитваме се друг асортимент да включваме, но всичко е относително.”

Освен вкусните череши, всеки можеше да си купи вкусно сладко и отлежала ракия, направени от червения плод.

Ивайло Стоянов, земеделски производител

„Имам сладко от бели череши, от райнер и от тъмни череши. Тъй като ни е повече черешата се опитваме да спасим част от продукцията. Като правим сладко обаче по манифактурен начин не става това. 200- 300 бурканчета направим, да изкараме някой лев. С 4 кг череши, 2 кг захар излизат около 9 бурканчета. Трудоемко е, вари се, преди това се махат костилките и някъде отнема за двама човека около 5- 6 часа. Просто е все едно си работиш някъде на надница.”

Сред гостите в Кюстендил беше и директорът на Дирекция „Земеделие и регионална политика”, в земеделското министерство Николай Маринов, който искаше да разбере какви са проблемите на земеделските производители.

Николай Маринов, директор на Дирекция „Земеделие и регионална политика”, МЗХГ

„Ние всяка година идваме със семейството на празника. Тази година във връзка с обстановката с COVID-19 й прави чест и на ръководството на общината, че отново са създали организация с отстояния, за да може да се види кюстендилската череша. Защото кюстендилската череша е най- хубавото, което съм виждал, по- хубаво и от френската череша. И прави впечатление, че хората си купуват, а и цената е по- различна. Независимо, че е по-висока в сравнение с минали години хората купуват, вкусът е невероятен. А и ракия да направиш е невероятна, но без захар не става. Благодарим на общината, че я има тази възможност да се дойде. А и на практика ние се занимаваме с организацията на всички тези неща и за това посещаваме да видим какво се случва, какви проблеми има.”

Един проект на школата „Новите майстори“, който беше предвиден за Празника на черешата все пак се осъществи. Това е новият мащабен проект „На една череша дистанция“. Младите художници нарисуваха около 400 череши върху площад „Велбъжд“ в Кюстендил.

Автори: Иво Кирилов, Ярослав Ставрев


Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина, за да получавате всеки петък най-важната седмична информация.

За още новини – харесайте страницата ни във FACEBOOK.