15% по-малко пшеница в ЕС през 2020 - 2021

Запасите ще намалеят с 3 милиона тона

С 15 % по-малка световна реколта от пшеница очаква Международният съвет по зърното през следващата стопанска година. Това се казва в най-новия доклад на експертите, публикуван в Лондон.
 
Новата прогноза е занижена с 5 милиона тона спрямо предишната от месец март. Намалението се дължи на неблагоприятните условия за развитие на посевите в Западна и Централна Европа и в Черноморския регион. Заради недостига на влага
 
Вместо прибраните през миналата година 155 милиона тона, през новия сезон реколтата ще достигне 131 изчисляват експертите. Така и запасите ще намалеят с 3 милиона тона до малко над 12,5. В същото време се свиват и складираните при износителите количества. В Европа се очаква минус от 3 милиона тона, докато в Индия и Китай ще има увеличение с около 4 милиона тона.
 
Въпреки песимистичните прогнози, борсовите котировки за някои култури тръгнаха надолу. Така например в Париж декемврийските фючърси на пшеницата поевтиняха с две евро и 25 до малко над 184 евро за тон. Рапицата също записа загуби, основно заради изострения отново тон между Вашингтон и Пекин, оказал сериозен натиск върху цените на соята.
 
За настоящия сезон Международният съвет по зърното очаква лек ръст на зърнената реколта. Намалението при пшеницата се компенсира от увеличение при царевицата, така че под чертата остава плюс от 1 милион тона.
 
Коментари (0)
Няма коментари.

Добави коментар