5 от 10-те най-големи производители на мляко в света са китайски

Най-голям ръст през 2018 година отчита руска частна компания

Пет от десетте най-големи производители на мляко в света са китайски компании, показва анализ на Международната мрежа за сравнения в селското стопанство. Сред останалите 5 има концерни от Съединените щати и Русия, но над всички е корпорация от Саудитска Арабия.
 
През 2018 година десетте най-големи компании в сектора са произвели общо 9 милиона и 310 000 тона мляко, или малко над 1 процент от цялото световно производство. Саудитската корпорация, която води класацията, разполага с повече от 105 000 крави и има млеконадой от милион и половина тона. С повече крави, 134 000, но с по-малко количество мляко на второ място е китайска компания, а третата позиция е за концерн от Съединените щати, който от малко над 100 хиляди крави е произвел милиона и 100 хиляди тона.
 
Производството на саудитската компания се равнява на целия млеконадой в Китай, където втората фирма в класацията има 26 ферми и мандри, пръснати из седем провинции. В Народната република повечето големи стопанства са държавни фирми на големите дъщерни мандри, или имат дългосрочни договори за доставка.
 
Различна е ситуацията в Съединените щати. Трите американски фирми, представени в топ -10, са частна собственост от поколения и са се развили постепенно. 
Най-голям ръст през 2018 година отчита руска частна компания, ръководена от германски директор. Тя има 93 000 крави и млеконадой в размер на 800 хиляди тона. Това я поставя на шесто място в света и на първо в Европа. За настоящата година производството се очаква да достигне 1 милион тона.