Австралия с голяма зърнена реколта

В момента на южното полукълбо е пролет и посевите се намират в последната си фаза на развитие

Голяма зърнена реколта ще приберат тази година фермерите в Австралия. Основната причина са значително по-добрите метеорологични условия, причинени от феномена Ла Ниня.
 
Според метеорологичната служба на Австралия това лято няма да е толкова сухо и горещо като предишните. Синоптиците очакват, особено за северните и източните региони на Петия континент, обилни валежи и по-ниски температури. Така след няколко поредни години на суша и горски и полски пожари, австралийските фермери най-после ще си поемат въздух.
 
При Ла Ниня над Тихия океан се образуват въздушни течения, които носят със себе си повече облаци и влага. Стигнат ли тези облаци до сушата, те се изваляват и ще възстановят влагата в пресъхналите почви на Австралия, прогнозират синоптиците.
 
В резултат от земеделското министерство в Канбера прогнозират, че реколтата от пшеница тази година ще достигне близо 29 милиона тона, което е почти двойно в сравнение с производството от миналия сезон. 
 
За последен път Ла Ниня е регистриран в Австралия през периода 2010 до 2012 година. Тогава дъждовете причиниха големи наводнения. Засега метеоролозите не предвиждат толкова обилни валежи, но все пак предупреждават, че на места реките могат да прелеят.
 
В момента на южното полукълбо е пролет и посевите се намират в последната си фаза на развитие. Очакваните дъждове ще се отразят благоприятно на пшеницата и другите зърнени култури, смятат експертите. Ще има и по-малко пожари, отколкото през миналата година, когато огънят унищожи повече от 11 милиона хектара селскостопански площи, взе 33 жертви и уби няколко милиона животни.  
 
 
 

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина, за да получавате всеки петък най-важната седмична информация.

За още новини – харесайте страницата ни във FACEBOOK.