Берлин с мерки срещу лошите условия в кланиците

Зелените настояват компании, при които са установени нарушения, да бъдат затваряни

След стотиците заразени с Ковид-19 в германски кланици, правителството на Ангела Меркел предприема мерки за справяне със ситуацията. Сред тях са и съдебни дела, заплаши министърът на труда Хубертус Хайл.
 
"Ще разчистим лошите условия в кланиците, позволили на толкова много хора да се заразят с коронавируса", каза Хайл в Бундестага. Още в началото на следващата седмица така нареченият корона-кабинет ще обсъди строги мерки и евентуални наказания са компаниите, сред чиито работници има най-много заразени. "Не бива безучастно да гледаме как хора от Централна и Източна Европа са подлагани на унизителни условия и експлоатация. Това трябва да се прекрати", изтъкна и Ангела Меркел.
 
Според запознати проблемът се корени във фирмите подизпълнители на големите компании в бранша. Много често тези по-малки фирми не спазват хигиенните норми и принуждават служителите си да работят и живеят при мизерни условия. Затова властите ще засилят проверките и ще актуализират нормите за безопасен труд, изтъкна министър Хайл.
 
Леви депутати в Бундестага поискаха подобни договори с подизпълнители да бъдат забранени, а работещите в кланиците да получават справедливо заплащане. От Зелените настояват компании, при които са установени нарушения, да бъдат затваряни, докато не предоставят нормални квартири на служителите и не гарантират спазването на предпазните мерки заради коронавируса.  
 
 
Коментари (0)
Няма коментари.

Добави коментар