1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Дни на българското месо

Дни на българското месо

Водещи експерти влизат в гимназията по хотелиерство и туризъм в Сливен

Водещи експерти от Асоциацията на месопреработвателите в България ще направят специализирана презентация на дванадесетокласници от Професионалната гимназия по хотелиерство и туризъм "Акад. Неделчо Неделчев" в Сливен. Проф. Йордан Гогов, д-р Светла Чамова и д-р Диляна Попова ще разговарят с бъдещите професионални кулинари за цялостния път на месото от производителя и търговеца до трапезата на българите. „Вкусната“ презентация ще се проведе на 2-ри октомври и ще обхване теми, като правилния избор и обработка на месо, как да четат етикетите и коя е най-важната информация в тях, как да съхраняват месото и да приготвят от него атрактивни  и здравословни месни  ястия и аламинути.

„Българинът обича месото. Това е храна, с която посрещаме празниците си и традиционно поставяме на масата в най-различни форми и степени на обработка. Затова и отговорността и очакванията към кулинарите е много голяма, както за рецептурите, така и за качеството на подготовка и обработката на месото“, каза проф. Йордан Гогов. „При нас са събрани едни от най-добрите експерти и искаме да предадем техните знания и опит на тези, които правят първи крачки в професията. Занаятът е много интересен, но освен въображение, изисква много знания и умения. Това искаме да видят учениците, което и ще направим заедно“, подчерта още д-р Светла Чамова.

Презентацията в Професионалната гимназия по хотелиерство и туризъм е част от програмата на „Дните на българското месо“, организирани от Асоциацията на месопреработвателите в България. Инициативата ще събере на 11-12 октомври в Сливен ценителите и майсторите на качествени традиционни български месни продукти, които ще се представят на многобройните щандове на малки и средни предприятия от цялата страна. Състезание за професионални транжори и кулинари „Майстор месар“ ще определи националния отбор на България за световното по транжиране в САЩ догодина, а конкурсът за ученици „Да сготвим заедно“ и шоуто „Детска фантазия“ ще отличат най-добрите млади кулинари, представили най-вкусни и здравословни месни специалитети. Проектът се осъществява с финансовата подкрепа на МЗХГ и ДФ „Земеделие“.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.