1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. ЕС с нови правила за внос от трети страни

ЕС с нови правила за внос от трети страни

Според критиците Брюксел не е предвидил последствията от новите правила

Нови правила за вноса на птиче месо от трети страни предлага Европейската комисия. Проектът за промяна на съответния регламент беше представен в Брюксел и вероятно ще бъде обсъден след изборите от следващия състав на Аграрната комисия в Европарламента.

В момента вносът на пилешко месо е регулиран чрез квоти, които определят какво количество може да се внася без да се плащат мита. И тъй като търсенето на тези продукти е голямо, безмитният режим позволява на доставчиците да генерират големи печалби.

Новият проектоправилник предвижда задължителна регистрация на всички фирми, които искат да внасят птиче месо в Европейския съюз. За целта ще бъде създадена специална база данни, чрез която Брюксел ще следи дали компаниите наистина работят в сектора на птичето месо, или са само лицензирани търговци.

С новите правила Комисията иска да опрости цялата процедура, като обедини в момента действащите 40 разпоредби за птичето месо в един изцяло нов регламент.Системата предвижда за всяка компания-вносител да се изчислява максимално разрешено количество според търгуваните обеми от предишните две години.

При представянето на проекта пред сегашния състав на Аграрната комисия в Европарламента повечето депутати бяха скептични. Според критиците Брюксел не е предвидил последствията от новите правила. Опасенията са, че малките и средни предприятия няма да могат да спазват референтните стойности, особено когато се налага да внасят по-големи количества, въпреки ниски цени, само и само да не загубят лиценза си, а това щяло да облагодетелства големите международни компании.

Друго опасение е, че новата система ще навреди на европейските птицевъди, тъй като внасяните количества ще останат същите, дори когато на вътрешния пазар изкупните цени на птичето месо са ниски.

През последните пет години Европейския съюз внася средно по 6 процента, или 823 хиляди тона, от консумираното тук птиче месо от трети страни. По-голямата част от вноса сереализира от Бразилия и Тайланд, а най-големите клиенти в Съюза са Холандия, Великобритания и Германия.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.