1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Гана и Кот д'Ивоар ще си сътрудничат при производството и търговията на какао

Гана и Кот д'Ивоар ще си сътрудничат при производството и търговията на какао

В двете страни се отглеждат около 60 процента от световната какаова реколта

 

Гана и Кот д'Ивоар ще си сътрудничат при производството и търговията на какао, става ясно от двустранен протокол, подписан в ганайската столица Акра. В двете страни се отглеждат около 60 процента от световната какаова реколта.

Преработката на суровото какао обикновено се прави в чужбина, в държавите, които го внасят. Затова фермерите в Африка получават съвсем малък дял от печалбите. С подписания протокол Гана и Кот д'Ивоар създават нещо като ОПЕК за какаото, като ще продават заедно общата реколта и ще определят цената. За следващия сезон тя вече е посочена – минимум 2600 долара за тон, или с 10 процента над сегашната.

В Гана какао се отглежда от 1876 година, днес страната е вторият най-голям производител в света. Международният пазар се оценява на около 100 милиарда долара годишно, но за фермерите в двете съседни африкански държави остава съвсем малко. Изчисленията показват, че от цената на един шоколад до тях достигат едва 6 процента. Повечето семейства, работещи в сектора, печелят средно по 2 евро на ден, макар че от няколко години съществуват редица организации, опитващи се да наложат справедливи търговски отношения. Някои от тях доплащат на доставчиците по 240 долара за тон, но това съвсем не е достатъчно, за да компенсира загубите от ниските международни цени. За последните 40 години те са паднали с около 40 на сто, най-вече заради увеличеното производство, но и заради пазарната мощ на шепа големи компании. 

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.