Германия обсъжда удължаване на сроковете

В стремежа си да улесни фермерите, правителството им разреши да наемат работна ръка за 115 дни, без да плащат социални осигуровки

Германските фермери ще могат да ползват сезонни работници и след края на пролетта, съобщават от земеделското министерство в Берлин. В момента между ведомството на Юлия Кльокнер и министерството на вътрешните работи се водят преговори за удължаване на престоя на чуждестранните помощници до края на август.
 
За да се осъществи намерението на Юлия Кльокнер, сезонните работници трябва да спазват всички предпазни мерки, предприети във връзка с коронавируса. Стопаните са длъжни да предоставят защитни средства, подходящ подслон и да следят хората да не работят в големи групи. В началото на април страната разреши влизането на общо 80 хиляди чужденци, които да помагат на фермерите. До момента контингентът все още не е изчерпан, показват данните на граничните власти. От 9 април до сега в Германия са пристигнали 28 хиляди души, полицията разполага със сведения, че се очакват още 5500. Още преди обявяването на извънредните мерки в страната е имало 20 хиляди чужди сезонни работници.
 
В стремежа си да улесни фермерите, правителството им разреши да наемат работна ръка за 115 дни, без да плащат социални осигуровки. Досега максималният срок беше 70 дни. Така сезонните работници ще могат да останат до края на август и да помагат при прибирането на череши и други плодове и зеленчуци.
 
Междувременно италианското правителство реши да легализира престоя на хиляди мигранти, пребиваващи в момента без документи и работещи на черно в страната. Така те ще могат да бъдат законно наети в селското стопанство и да заместят сезонните работници, идващи обикновено от Румъния и България.
 
 

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина, за да получавате всеки петък най-важната седмична информация.

За още новини – харесайте страницата ни във FACEBOOK.