Германия удължава срока за чужденците

За защита от коронавируса ще се следва принципа "работим заедно, живеем заедно"

И след края на пролетта германските фермери ще могат да използват сезонни работници от чужбина, предвижда концепция, представена от министър Юлия Кльокнер в Берлин. В новия проект са заложени допълнителни мерки за сигурност във връзка с коноравируса.
 
Досегашното извънредно решение за сезонните работници изтича на 15 юни. То разрешаваше, въпреки ограниченията за влизане на чужденци в страната, пристигането на до 80 хиляди души със самолет, които да помагат в селското стопанство.
 
От идния вторник чуждестранните помощници вече ще могат да влизат на територията на Германия и през сухопътните граници, се казва в предложението на Кльокнер. Новите правила ще важат до края на годината и  включват и лица от асоциираните към Европейския съюз държави, като Швейцария например.
 
За защита от коронавируса ще се следва принципа "работим заедно, живеем заедно". От самото си пристигане сезонните работници ще бъдат разпределяни по групи, които ще останат в този състав до края на определения срок. В случай, че някой от групата се разболее, цялата ще бъде поставена под карантина.
 
Работодателите трябва да гарантират дейностите да се извършват на достатъчно разстояние, а контактите между отделните екипи да бъдат възможно най-малки.