Германия забрани влизането на сезонни работници от чужбина

Целта е да се прекъсне веригата на пренасяне на коронавируса

Германия забрани влизането на сезонни работници от чужбина ограничението важи за граждани на трети страни, от Великобритания и от държави членки на Европейския съюз, които не прилагат в пълен обем шенгенските разпоредби, в това число България и Румъния. Забраната се отнася и за страни като Австрия, които временно са въвели строг граничен контрол. Все още не е ясно как ще се процедира с гражданите на съседните Полша и Чехия, които и без това нямат възможност да напускат страните си заради валидните там ограничения.

"Нашата забрана е необходима, за да прекъснем веригата на пренасяне на коронавируса", посочи говорител на Федералното министерство на вътрешните работи. От там обещаха да търсят алтернативи на германския пазар на труда, за да компенсират отсъствието на чужденците.

Само в селското стопанство Германия са необходими 300 000 сезонни работници, повечето от които идват от Източна Европа. Много стопанства вече усещат липсата на работна ръка при сеитбата и прибирането на реколтата на ранните плодове и зеленчуци, посочват експерти. Според Германския земеделски съюз министерството трябва да преосмисли мярката и да поиска забраната да трае възможно най-кратко. В същото време създаденият от правителството портал за намиране на временни работници се радва на все по-голяма популярност. За един ден са се записали над 16 хиляди души, готови да работят в селското стопанство.