1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Има извличане на част от посевите в Търговищко заради обилното снеготопене

Има извличане на част от посевите в Търговищко заради обилното снеготопене

Сериозни обследвания ще се направят през следващата седмица

Все още няма данни за състоянието на посевите в региона на Търговище, тъй като има задържала се снежна покривка в нивите, заяви за радио „Фокус” Тодор Тодоров, директор на Областната дирекция по земеделие в Търговище.

Той обясни, че сериозни обследвания ще се направят през следващата седмица. По думите на Тодоров някои от арендаторите в региона са подали информация, че има извличане на част от посевите, поради интензивното топене на голямата снежна покривка. Особено в по-ниските места на земеделските блокове. Това от своя страна ще намали реколтата и тя в никакъв случай няма да е като миналогодишната, обясни Тодоров.

Според него обаче едва ли ще има измръзване на есенниците, тъй като снежната покривка е била дълбока и ги е предпазила. Унищожение ще има от извличането при недобре вкоренените посеви. Тодоров подчерта, че измръзвания може би ще има при някои видове овошки и лозовите масиви.

По думите му ниските температури може би са се отразили пагубно на пшеницата в Добруджа и Варненско, където силният вятър е оголил нивите. В Търговищко на някои места вече е завършило и пролетното подхранване с торове. Много от стопаните се възползват от това, че земята все още е замръзнала и техниката не причинява щети при влизане в земеделските блокове, посочи още директорът на Областната дирекция по земеделие в Търговище.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.