1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Испански фермери протестират срещу несправедливо заплащане

Испански фермери протестират срещу несправедливо заплащане

Според тях аграрният сектор е под огромен натиск

Хиляди испански фермери излязоха на протест в различни градове на страната, за да изразят недоволството си от несправедливите цени на храните. Те поискаха и промени в аграрната политика на правителството, които да засилят тяхната позиция в диалога с преработватели и търговци.

Протестите бяха свикани от трите най-големи фермерски организации в Испания. Според тях аграрният сектор е под огромен натиск, тъй като слабата му позиция във веригата не гарантира справедливо заплащане. Към това се прибавят и все по-големи разходи заради поскъпващи горива и вдигането на минималните надници. Твърди се също така, че Европейският съюз и властите в Мадрид ще съкращават субсидиите.

Стопаните са недоволни и от някои търговски ограничения, както и от недостатъчното финансиране на регионалното производство. В Испания селското стопанство е един от най-важните двигатели на икономиката, който допринася за опазването на климата и се бори срещу обезлюдяването на селата, казват фермерите. Затова сега те настояват за конкретни решения.

В свое изявление пред медиите земеделският министър изрази разбиране за исканията и каза, че е готов за диалог. Той обеща среща с недоволните, на която да се разискват проблемите с ценообразуването, митата за испански продукти, налагани от трети страни, както и бъдещето на Общата селскостопанска политика на Европейския съюз.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.