Италия и Германия търсят сезонни работници

Изчисленията показват, че за прибирането на аспержите и ягодите в първите пролетни месеци са необходими минимум 180 хиляди работници

Италия и Германия, две от държавите с най-много случаи на коронавирус в Европейския съюз, изпитват големи затруднения в селското стопанство заради липса на работна ръка. С настъпването на пролетта фермерите в двете страни имат нужда от стотици хиляди сезонни работници.
 
В момента в Италия би трябвало да започне сеитбата на царевица и слънчоглед, трябва да се подготвят и овошките. Стопаните се опасяват, че няма да се справят с предстоящата работа и на много места ранната реколта от плодове и зеленчуци ще бъде провалена. Обикновено тези дейности се извършват от сезонни работници от Румъния и Албания, но в момента те не могат да пристигнат в страната. От фермерската организация Колдирети съобщават, че липсват около 200 хиляди служители. Въпреки това засега няма липса на храни, тъй като доставките от 740 хиляди ферми и 70 хиляди преработвателни фирми са подсигурени, уверяват от Колдирети.
 
Подобни са проблемите и в Германия, където на много места започва прибирането на първите аспержи. За тази дейност стопаните наемат работници от чужбина, които в момента също не могат да влязат в страната. От затворените граници ще пострадат не само фермерите, отглеждащи пролетния деликатес, но и много други стопани с овощни и зеленчукови градини. Целият сектор е силно зависим от по-евтината работна ръка от Източна Европа. Те получават минимална надница и се наемат за по три месеца, без за тях да се плащат социални осигуровки.
 
Изчисленията показват, че за прибирането на аспержите и ягодите в първите пролетни месеци са необходими минимум 180 хиляди работници. В миналото това са били предимно поляци и румънци, но сега повечето от тях изобщо не тръгват за Германия от страх да не се заразят и да не бъдат върнати на границите на Унгария и Австрия.
 
В тази връзка земеделският министър на Германия Юлия Кльокнер предложи на стопаните да наемат сервитьори и келнери, след като ресторанти, кафенета и барове бяха затворени. В по-голямата си част фермерите са скептични, тъй като тези хора не разполагат с нужния опит и трябва тепърва да бъдат обучавани.
 
 

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина, за да получавате всеки петък най-важната седмична информация.

За още новини – харесайте страницата ни във FACEBOOK.