Как се отрази коронакризата на месопреработвателите?

Месото у нас не е достатъчно за производство на месни продукти

Месопреработвателите също пострадаха от кризата със COVID-19. След първоначалното презапасяване на хората с месни продукти, от бранша отчитат спад в продажбите. Една от причините е фактът, че много хора останаха без работа.

С цел да не се допусне преустановяване на производство, много от фирмите променят графиците си.

Една част от работниците работиха през определено време, за да не се засичат. Така се спазва дистанция и в случай, че се появи човек с положителен тест за коронавирус, да не се спре производството. По отношение на дезинфектантите и маските- при нас това е ежедневие. В нашите производства се работи при много строги хигиенни условия. Дезинфекция се прави ежедневно и по няколко пъти на ден. При предприятия, в които се работи с открити продукти, задължително работниците ползват маски. По-голямо е количеството, което трябваше да се закупи, по време на извънредното положение“, коментира д-р Диляна Попова- член на Асоциацията на месопреработвателите в България.

Друго изпитание пред бранша е осигуряването на определено количество месо за преработка. Месото у нас не е достатъчно за производство на месни продукти.