1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Казахстан с по-малко зърно през 2019 г.

Казахстан с по-малко зърно през 2019 г.

Горещините през лятото и продължителните валежи по време на жътвата са оказали влияние

Зърнената реколта в Казахстан тази година ще достигне 19 милиона тона. Това са 2-ва милиона тона по-малко в сравнение с 2018-та, казват от земеделското  ведомство.

Според ресорния министър през 2019 година не само реколтата е по-малка, но и качеството на зърното е по-лошо. От 19-те милиона тона 80 процента се падат на хлебна пшеница, при 93 на сто през миналата година. Като причини за слабия резултат от министерството посочват горещините през лятото и продължителните валежи по време на жътвата.

В следствие на по-слабата реколта Казахстан ще има 3 милиона тона зърно по-малко на разположение за износ. Налагат се корекции при външната търговия, твърдят експерти. Това означава, че през новия сезон страната няма да разширява кръга на своите клиенти, а ще насочи доставките си към традиционните партньори в региона – Узбекистан, Киргизстан, Турменистан, Афганистан и Иран.

В същото време от аграрното ведомство в Москва прогнозират рекордна реколта от маслодайни култури. Очакванията са за 20,6 милиона тона. От министерството призоваха стопаните да залагат в бъдеще на модерните технологии, за да изпълнят поставената цел до 2024 година реколтата да достигне 29 милиона тона. Според официалната статистика през миналата година маслодайните култури са дали малко над 19 и половина милиона тона.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.