Копа-Коджека настоява за помощ за частно складиране

Късната продукция да се използва за храна на животни или за суровина за производство на биогаз

Финансова подкрепа за частното складиране на индустриални картофи поискаха от Копа и Коджека. Заради коронакризата тази година производителите на картофи в Европейския съюз ще претърпят загуби в размер на 400 милиона евро, смятат от организацията.
 
Причината за тази мрачна прогноза е, че преработвателите изкупуват далеч по-малки количества, тъй като заради затворените ресторанти няма пласмент на замразени пържени картофи и други заготовки. Това води до по-големи разноски за складиране от страна на фермерите, както и до влошаване на стоката.
 
Тези загуби не могат да бъдат компенсирани от повишеното потребление в домакинствата, се казва в писмо на Копа и Коджека до агрокомисар Януш Войчеховски. Има сериозен риск тазгодишната реколта от ранни картофи да не намери достатъчно купувачи. Затова предложението е Европейската комисия да подкрепи финансово частното складиране. След като кризата отшуми, натрупаните количества веднага да се пуснат на вътрешния пазар и за износ, за да не губят производителите своите пазари.
 
Освен това от организацията предлагат Европейският съюз да изкупи известни количества на цена от 85 евро за тон за късните и 150 евро за тон за ранните картофи. Късната продукция да се използва за храна на животни или за суровина за производство на биогаз, а ранната да се дари на благотворителни организации, посочват от Копа и Коджека.  
 
 
Коментари (0)
Няма коментари.

Добави коментар