Коронакризата удари значително нидерландските цветари и земеделци

Коментар на Дориана Миленкова, земеделски съветник към Посолството на Кралство Нидерландия в България

 Земеделието е важен сектор за Нидерландия, но и там, подобно на България, беше силно засегнато заради коронавируса. Нидерландските земеделски производители понесоха огромни загуби. Това отчита земеделският съветник към Посолството на Кралство Нидерландия в България Дориана Миленкова. Тя коментира, че тамошното селско стопанство е динамично и свързано с постоянно внедряване на иновации и силно експортно ориентирано.

„Огромна част от продукцията се изнася, така че първата трудност беше свободното движение на стоки. В Нидерландия най-сериозно пострада цветарството и декоративните растения. Огромни загуби понесоха стопаните в този бранш“, каза Миленкова. Над 140 млн. лалета бяха унищожени, а щетите на пазара на цветя се оценяват в размер на 5 млрд. евро. За целта цветарите са подпомогнати от държавата, както се сформираха и кампании в тяхна подкрепа, които призовават хората да купуват повече цветя и градинска растителност. По този начин до известна степен са компенсирани загубите, но секторът дълго време ще се възстановява. Другият бранш, който е засегнат от коронакризата, е производството на картофи за семе.

„Сфера, където Нидерландия е водеща страна и има голям износ, а кризата се случи точно, когато картофите се купуват за семе за новата реколта и това доведе до сътресения на пазара и трудни моменти. Тук също се взеха сериозни финансови и организационни мерки“, допълни Миленкова. Друг аспект от коронакризата е проблемът с реализацията на млякото и изкупните му цени, но това касае всички животновъди от Европа.

Всяка криза обаче носи не само проблеми, но и поуки.

„Това, което коронакризата показа е, че земеделието е жизнен и стабилен сектор, който може да се справи и с тази ситуация и бързо да се адаптира. Доста иновации се появиха от тази коронакриза, които ще са в помощ на стопаните“, обобщи земеделският съветник. 

По думите на Дориана Миленкова Нидерландия е важен търговски партньори на България. Тя допълни, че през последните години се засилват икономическите отношения. По данни на Посолството страната се нарежда на 8-мо място по експорт и на 9-то по импорт сред търговските партньори на България. Дориана Миленкова допълни, че сега има и още по-голямо поле за работа и сътрудничество между земеделците от двете страни в посока на ползотворни бизнес отношения и по-бързото преодоляване на коронакризата.

 

Автор: Данаил Андреев