Коронавирусът удари италианското земеделие

Друг проблем се очертава и на пазара на труда

Епидемията от Ковид-19 нанесе тежък удар на италианското селско стопанство, и то не само в отцепения Север. Земеделското министерство настоява за още по-сериозни мерки в писмо до Европейската комисия.
 
Освен трудностите, произтичащи от мерките за сигурност и поставянето под карантина на цяла Северна Италия, аграрният сектор в страната има проблеми и с нови изисквания за сертификати, поставени от някои държави при вноса на италиански храни. "Тези искания са неприемливи, тъй като при храните и техните опаковки няма риск от пренасяне на заразата", посочи агроминистърът.
 
Друг проблем се очертава и на пазара на труда. Някои европейски държави подготвят правила, с които да ограничат достъпа на техни сезонни работници до италианските ферми, основно в секторите овощарство и зеленчукопроизводство. Това означава, че стопаните на Ботуша няма да имат достатъчно работници за прибиране на реколтата.
 
За да спрат разпространението на вируса, италианските власти поставиха цяла Ломбардия и няколко съседни области под карантина. В т.н "червена зона" попадат Милано и Венеция, както и много други градове и села. Правителството на Джузепе Конте обяви пакет от спешни мерки за борба с вируса и за подпомагане на икономиката. Засега за целта са заделени 7 милиарда и половина евро.
 
От карантината страдат не само фермерите, но и хранителната индустрия. Според браншовата организация на преработвателите драконовските мерки ще доведат до сериозен спад на брутния вътрешен продукт на страната, за който селското стопанство и хранителният сектор имат голям принос. Ломбардия и Венето са сред най-силните в икономиката италиански региони. Заедно те произвеждат една трета от националния брутен вътрешен продукт.
 

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина, за да получавате всеки петък най-важната седмична информация.

За още новини – харесайте страницата ни във FACEBOOK.