МАРС занижи очакванията си за пшеницата в ЕС

От екстремни метеорологични условия са пострадали зимните посеви в големи региони на Централна Европа

По-малко пшеница в Европейския съюз очаква Службата за мониторинг на посевите в Брюксел. В новия си месечен доклад МАРС занижи прогнозата си за средните добиви с малко над един процент до 5 и половина тона от хектар. Миналата година стопаните ожънаха средно по 6 тона от хектар.
 
По-слаби добиви ще има най-вече в Румъния, България и Унгария, което няма да се компенсира от подобрените условия в другите европейски държави. В някои страни стопаните са намалили и площите, засети с мека пшеница. 
 
От екстремни метеорологични условия са пострадали зимните посеви в големи региони на Централна Европа, южна Финландия и южните части на Русия, се казва още в доклада на МАРС. Под очакванията са и добивите в Украйна, където, както и в Русия, горещото и сухо време оказва неблагоприятно въздействие. В Чехия, Австрия и Словакия пък влажният юли е увредил качеството на пшеницата, но от друга страна валежите са предотвратили загубата на количество в тези страни.
 
Според експертите валежите през този месец ще помогнат на летните култури. Затова очакванията за добивите от ечемик са завишени с четири на сто, а от твърда пшеница с малко над процент. При царевицата се очаква малък плюс, а при слънчогледа увеличението е с близо 3 на сто. Подобрения има и при някои зимни култури - при ръжта с процент и половина и при рапицата с три на сто.  
 

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина, за да получавате всеки петък най-важната седмична информация.

За още новини – харесайте страницата ни във FACEBOOK.