1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. На това издание на Фермерския фестивал „От нашата ферма – с любов за вас! всичко е квас

На това издание на Фермерския фестивал „От нашата ферма – с любов за вас! всичко е квас

По традиция Фестивалът представя автентични фермерски и занаятчийски храни на малки производители от страната

Това издание на Фермерския фестивал „От нашата ферма – с любов за вас!“ е посветено на пекарна „Хляб и здраве“ и техния хляб с квас. Вкусен, но и полезен. Ще представят кроасани с квас и козунаци с квас, както и сладкарски изделия.  Дегустацията е както винаги в Демонстрационната шатра от 12 часа.

От 1998 година Мирослав и Калина Илиеви са в мелничарския бизнес по семейна традиция от 20-те години на миналия век. Поели бизнеса с амбицията да развиват българските традиции в производството на чисти и натурални брашна: по стара технология чрез смилане с камък произвеждат пълнозърнести брашна, а по съвременна – фини брашна без хранителни добавки. Преди четири години двамата решили за затворят цикъла и самите те се захванали с правенето на хляб в собствена пекарна. Запазена марка пекарна „Хляб и здраве“  е хлябът с квас с ферментация от 24 до 100 часа, което гарантира здравословност и отличен вкус. Но Миро и Калина правят и вкуснотии, които им донесоха много почитатели на нашия фестивал.

Фестивалът се провежда всяка сряда от 10:30 до 18:30 часа пред Министерството на земеделието и храните (бул. „Христо Ботев“ 55). Организира се от Фондацията за биологично земеделие БИОСЕЛЕНА с финансовата подкрепа на Столична община, Програма Европа 2018 и в партньорство с Район „Красно село” на Столична община.

По традиция Фестивалът представя автентични фермерски и занаятчийски храни на малки производители от страната: сирене и кисело мляко, кашкавал, мед, сладка, яйца, прясно месо, сезонни плодове и зеленчуци, занаятчийски хляб, ядки, гъби, тиква, био вино, био оцет, био чай, пресни и сушени билки и подправки, козметика, цветя, малки сувенири… Много от продуктите са биологични. Всички фермери и производители са регистрирани по Наредба 26 на Министерството на земеделието, храните и горите, а много от тях в районите от Натура 2000  в Западна и Централна Стара планина са подкрепени от Българо-швейцарската програма за  сътрудничество.

Запазена марка на Фестивала са демонстрациите и дегустациите на храни, произведени във фермите и от малки производители.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.