Нужда от закон за браншовите организации в сектор зеленчуци и плодове

Необходимост от държавна помощ за болест и неприятели

Пиперопроизводители настояват за финансово подпомагане на сектора при борбата с неприятели и заболявания с важно икономическо значение. Често пъти именно те са отговорни за загубата на около 80% от продукцията.

„Работим в момента със Земеделското министерство за отпускането на държавна помощ за болест и неприятели. Знаете, такава помощ за зеленчуците няма, но за плодовете е налична“, обяснява Георги Василев организационен секретар на "Асоциация Български Пипер".


Пиперът е една от земеделските култури, които изискват най-много работна ръка при отглеждането, прибирането и обработките. Работната ръка обаче не е достатъчна.


„Тази година подсказа, че не можем да се справим с липсата на работна ръка. Масово, пиперопроизводителите намалят декарите, намалят и хората, които се занимават с пипер. Миналата година около 1415 човека в България отглеждат пипер. Тази година очакваме, те да намалееят с до 7%. Миналата година отгледахме към 29 000 декара с пипер, а за тази година се намявам намалението да не е повече от 10%“, допълва той.

Причина за липсата на работна ръка в сектора обаче не е ниското заплащане, твърдят от сектора. Отношенията работник – работодател при пеперопроизводителите са все по-обтегнати. Прогнозата на Георги Василев за бъдещето на сектора не е обнадеждаваща. Статистическите данни показват свиване на пиперопроизводството.
Зеленчуците и плодовете на родния пазар са вносни и на по-високи цени. Консумираните български продукти у нас са между 2 и 12%. Причината за липсата на родна продукция е грешната политика от страна на земеделското министерство, твърди Георги Василев. Липсата на борса за зеленчуци и плодове води до нечестна конкурентност и манипулация на цените при реализацията им на пазара. Въпреки своите проблеми, сектор пиперопроизводството остава привлекателен за българите. В България Закон за браншовите организации липсва. Това се отразява негативно върку качеството на продукцията. От сектора отчитат хаос в преработката и реализацията на зеленчуци и плодове именно заради липсата на закон.

В България няма бизнес климат, твърди Георги Василев. Липсва и стратегически план. Държавата е тази, която трябва да определи приоритетните отрасли в зеленчукопроизводството.

Голяма част от зеленчукопроизводителите са обвързани с кредити. Несполучливите земеделски години обаче водят до фалит при немалка част от тях. Всяка година пиперопроизводството у нас намалява. Тенденцията е същата и при другите зеленчуци, обобщава Георги Василев.

 

Коментари (0)
Няма коментари.

Добави коментар