1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Пазарите в Европа и Турция са шанс за българските овцевъди

Пазарите в Европа и Турция са шанс за българските овцевъди

Снимка:

Ниските цени и липсата на земя за изхранване на стадата спъват развитието на сектора, разказва фермер от Добруджа

Овцевъдите трябва да реагират на търсенето на международните пазари, за да реализират животните си на добра цена. Преди Коледа и Великден агнетата се продават най-добре на пазарите в Европа и Турция. Това сподели пред AGRO.BG овцевъдът Петър Петров от добричкото село Коларци. Фермерът отглежда вече осем години над 400 овце и обработва 5500 дка земя. Родната продукция от агнета отива основно за износ. През декември фермерът е продал половината от стадото с 300 агнета на цена от 5,50 до 6 лева за килограм живо тегло. Останалите 150 са оставени за разплод. Продажбите у нас са единични и несигурни и затова реагирането на търсенето на външните пазари е сигурен начин за реализиране на количество.

Пазарът в Турция е отворен и за изкупуване на вълна. През последните две-три години вече има търсене. В момента изкупуването на вълна върви на цена от 1,00-1,20 за килограм. От една овца се добиват до 5-6 кг. Половината от приходите от вълна отиват за стригане, дезинфекция и заплащане на труда. Петър Петров припомня годините 2004-2005-та, когато този продукт се е заплащал по 30-40 стотинки и разходите по стригането са надвишавали цената на вълната.

Според Петър Петров осигуряването на фураж е сериозен проблем за фермите без собствено растениевъдство. Закупуването на все по-скъпи храни за овцете води до загуби. По данни на Националната овцевъдна асоциация над 90% от фермерите у нас не са оземлени. Ако Министерството на земеделието разреши закупуването на земя от Държавния поземлен фонд, това би било добра крачка в подкрепа на сектора, убеден е Петров.

Ниската цена на овчето мляко отказва фермерите да гледат млекодайни животни и те се насочват повече към месодайни породи. В момента Петър Петров реализира произведеното мляко на цени от 1,20-1,30 лв. за литър. По думите му най-малко 2 лева трябва да се заплаща овчето мляко от преработвателите. Той разказа наблюденията си при свои колеги от Франция, които получават по 2 евро за литър мляко и 4 евро за килограм агнешко. Ако българските овцевъди получат цена за продукцията си, неизбежно ще се подобрят условията във фермите, ще се повиши и броят на стадата, и качеството на продуктите.

Вижте видео за овцевъдите, които трябва да реагират на търсенето на международните пазари, за да реализират животните си на добра цена...

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.