Пчелинът Eberlin продължава да се разраства

Латвийско семейство създава експортна компания от една пчелна колония

За този проект

На 27 години и с магистърска степен по нови медии, Кристс Еберлинс няма профил на обикновен пчелар. От пет години обаче той управлява семеен пчелин в Нигранде, Латвия.  Купено с помощ от ЕС оборудване дава възможност на пчелина да се разрасне от 1 до 350 пчелни колонии, да създава нови продукти и да увеличава износа. В момента семейството обмисля да модернизира производствените мощности и да наеме повече персонал.

Традиционен латвийски пчелин получава модерно оборудване

Кристс Еберлинс започва да се занимава с пчели, докато е още в началното училище, като постепенно се превръща в движещата сила за развитието на семейния пчелин. Той води началото си от средата на XIX век, но след съветската окупация на Латвия семейството трябва да започне от нулата. През 1999 г. техен съсед им дава една пчелна колония. Модернизацията започва през 2011 г., когато семейство Еберлинс получава финансиране от ЕС. Първата им покупка е високоефективен екстрактор за мед, който да замени старото ръчно устройство. Пчелните кошери също са модернизирани, така че в тях да могат да живеят 350 колонии, да задържат по-добре топлината и да улесняват грижите за пчелите. По-късно купуват съоръжения за опаковане и технология за производство на пчелен прашец. Благодарение на произвеждания от него пчелен прашец, пчелинът Eberlin започва износ.

 

Семейството планира да извърши още подобрения на съоръженията и да разшири дейностите си. Кристс също така разказва на ученици и туристически групи за живота на пчелите, опрашването на растенията и ползите от меда.

Факти и цифри

 

Пчелинът Eberlin:

  • е един от най-големите производители на мед и пчелен прашец в южния латвийски регион Курземе
  • pазполага с 350 пчелни колонии, които произвеждат около 9 тона мед годишно
  • обучава около 180 ученици и туристи на година в тънкостите на производството на мед и значението на пчелите за екосистемите и земеделието
  • произвежда мед за храна и за грижи за кожата в сауни, както и пчелен прашец, цветен прашец и восъчни свещи