Полша с рязко поскъпване на зърното

В началото на карантината поляците са се презапасили с брашно, макаронени изделия и други по-дълготрайни храни

Коронакризата засегна не само индустрията в Полша, но и цените на някои основни хранителни продукти. Специалисти във Варшава очакват през следващите седмици хлябът и други тестени храни да поскъпнат с 10 до 25 %.
 
Причините за повишението на цените се крият в променените потребителски нагласи, както и в изчерпването на складовите наличности от суровини, посочват от земеделското министерство.
 
В началото на карантината поляците са се презапасили с брашно, макаронени изделия и други по-дълготрайни храни. Тези запаси обаче са вече изчерпани, а супермаркетите и по-малките магазини не са успели да възстановят количествата в складовете си, тъй като преработвателите работят с намален капацитет. Това ще доведе до недостиг на зърно и от там до драстично поскъпване, смятат анализатори.
 
Според местни медии средната цена на обикновената хлебна пшеница е скочила от 166 евро за тон през януари до 208 евро през март. Това поскъпване ще достигне и до крайния клиент. Към това се прибавят и притесненията на фермерите за тазгодишната реколта, тъй като страната страда от суша.