Най-чувствително е намалението в Германия
Повече от 23 милиона тона свинско месо са били произведени в Европейския съюз през миналата година, съобщават от Евростат. Така средно на глава от населението в Съюза консумацията е в размер на почти 46 килограма.
Фермерите са предали общо 257 милиона свине в кланиците. Това са 2 милиона повече от година по-рано и 5,2 милиона повече в сравнение с 2006-та.
През първото полугодие на 2017-та обаче е регистриран спад при производството насвинско месо. Броят на закланите животни е с близо 3 милиона по-малък, отколкото през същия период на миналата година. Най-чувствително е намалението в Германия – минус 700 хиляди, Франция – минус 426 хиляди и Обединеното кралство – минус 296 хиляди свине.
И през 2016 година най-големите производители на свинско са били Германия и Испания. Във Федералната Република са заклани близо 48 милиона животни, което е почти една четвърт от общото количество. Испания държи дял от една пета. След нея се нареждат Франция с 9 процента, Полша с 8 и Дания със 7 на сто.