Повече тежест за хранителната сигурност в ЕС

Йоахим Руквид настоява за по-добър баланс между икономическите и екологичните аспекти на фона на коронакризата

Преориентация на европейската селскостопанска политика поискаха от КОПА, Сдружението на европейските фермерски съюзи. Според председателя Йоахим Руквид стратегията "От фермата до вилицата" трябва да се отложи във времето.
 
Руквид настоява за по-добър баланс между икономическите и екологичните аспекти на фона на коронакризата чрез писмо до заместник-председателя на Европейската комисия Франс Тимерманс.
"Осигуряването на продоволствието е важна задача и Европа трябва да стане по-независима в тази посока. Затова производствената верига на храните трябва да има приоритет", пише в него.
Председателят на КОПА пояснява също, че устойчивото земеделие, борбата с климатичните промени и защитата на биоразнообразието отдавна са интегрирани в работата на фермерите. Затова Руквид призовава Европейската комисия да не избързва със стратегията "От фермата до вилицата", за да не се утежнява допълнително ситуацията за стопаните по време на коронакризата. Според него не е реалистично да се иска задължително намаляване на торовете и препаратите за растителна защита, тъй като в такъв случай не би могло да се гарантира качеството и количеството на храните. "Поуките от коронакризата трябва да се приемат и за аграрната политика, което означава, че стратегията не бива да се представя преди края на годината", казва Руквид в писмото до Тимерманс. Идеята на Комисията е да представи стратегията "От фермата до вилицата" на 20 май.
 
 
Коментари (0)
Няма коментари.

Добави коментар