През новата година световното производство на свинско месо ще отбележи малък ръст

Китай и Съединените щати са увеличили поголовието си

През новата година световното производство на свинско месо ще отбележи малък ръст, прогнозират експерти. За Европейския съюз се очаква дори спад с 1 процент.

Данните от големите производители показват, че Китай и Съединените щати са увеличили поголовието си, но при производството на свинско месо ръстът е по-скоро малък. В Европейския съюз за първото полугодие на 2018-та има ръст от 3 процента при производството, като двигатели на развитието бяха най-вече Испания, Полша, Дания и Холандия. Причината за увеличението бяха сравнително високите изкупни цени през миналата година, довели и до значителен ръст на поголовието, коментират анализаторите.

Прогнозите за второто полугодие са, че производството в Европа ще се увеличи съвсем малко, а за следващата година се очаква малък минус до близо 24 милиона тона, основно заради по-високите цени на фуражите и по-ниските печалби, които правят отглеждането на свине нерентабилно, се казва в краткосрочната прогноза на Европейската комисия.

В резултат на това развитие глобалното производство ще се увеличи само с 1-2 процента, смятат пазарните експерти. За това ще допринесат най-вече структурните промени в Китай, където малките ферми в крайградските райони са на изчезване, заменени от големи предприятия, работещи по-ефективно. В Съединените щати поголовието ще продължи да расте, макар че през настоящата година цените паднаха до рекордно ниски нива.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина, за да получавате всеки петък най-важната седмична информация.

За още новини – харесайте страницата ни във FACEBOOK.