Протест в Петричко срещу наредба на БАБХ

Десетки търговци на плодове и зеленчуци протестираха днес срещу нова наредба на Българската агенция по безопасност на храните

Съгласно европейските изисквания търговците и производителите на плодове и зеленчуци трябва да имат сертификат за остатъчни пестициди на предлаганата стока. Този сертификат се издава след лабораторни изследвания, които за момента се правят единствено в София и Пловдив. Цената за килограм изследван продукт е 420 лева, а резултатите се бавят около седмица. Това предизвика недоволство на една от най-големите борси у нас – до петричкото село Кърналово. На борсата вносът е предимно от Гърция.
Пламен Солачки, началник на отдел „Растителна защита", ОДБХ – Благоевград каза:
Проиводителите и търговците в момента разчитат на нашите инспектори да изпратят пробата. Пробата е изпратена днес сутринта вероятно  и до вечерта най- вероятно утре сутринта ще има излязла проба и той ще може да пусне в търговската мрежа доматите.”
Търговците твърдят, че не се признават  европейските сертификати за пестициди, издадени в Гърция за вноса на плодове и зеленчуци от там. Николай Зашев, който внася продукция от Гърция коментира:
Не може тази агенция за безопасност на храните да не признава гръцките сертификати. Ние вчера правим  внос на стока с евроцент сертификат който не беше признат на Кулата. Запечатаха ни колата и дойдохме тука на борсата да чакаме някой да я отпечати – колко време  - два дни.”
Според експерти от БАБХ ако внесената  продукция има сертификат от европейска лаборатория , не би трябвало да има проблем с признаването ѝ  у нас, въпреки че търговците смятат обратното. По думите им  гръцките производители  успешно реализират стоката си към  редица страни от ЕС.

 

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина, за да получавате всеки петък най-важната седмична информация.

За още новини – харесайте страницата ни във FACEBOOK.