Протести срещу частното складиране

Стопани от Германия, Франция, Италия, Дания, Белгия, Литва и Люксембург проведоха протестни акции, в различни градове

Докато редица евродепутати от Аграрната комисия настояват за повече подкрепа за частното складиране, млекопроизводители от различни страни в Европейския съюз протестираха именно срещу тази мярка. Според тях решението няма да помогне за намаляване на натиска върху цените.
 
Както е известно, Европейската комисия смята да отпусне финансова помощ в размер на близо 80 милиона евро за частното съхранение на млечни продукти и говеждо месо. Така в хладилните складове могат да влязат до 100 хиляди тона сирена.
 
От Европейския млечен борд обаче са на мнение, че само доброволното намаляване на производството ще доведе до желания ефект. Складирането на вече произведена стока като мляко на прах, сирене и масло не носи облекчение, тъй като тези продукти остават част от свръхпредлагането. Затова стопани от Германия, Франция, Италия, Дания, Белгия, Литва и Люксембург проведоха протестни акции, в различни градове. Заедно със своя протест те призоваха Брюксел да активира общоевропейска програма за намаляване на производството.
 
В плана за частното складиране е предвидено Германия да получи контингент от близо 22 хиляди тона сирене, а Франция ще разполага с малко над 18 хиляди тона. Италия получава възможност да складира около 13 хиляди тона, а останалата квота ще бъде разпределена между другите страни членки.
 
 

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина, за да получавате всеки петък най-важната седмична информация.

За още новини – харесайте страницата ни във FACEBOOK.