Румънските работници бягат в Германия и Италия

В Германия най-търсени в момента са берачи на аспержи

Румънските фермери изпитват все по-остра нужда от работна ръка, тъй като много техни сънародници предпочитат да заминат за Западна Европа, където надниците са два пъти по-високи и достигат минимум 8 евро на час. Затова синдикатите и работодателите в земеделието и хранителната индустрия призовават правителството да предприеме мерки, за да противодейства на изтичането на работна ръка.
 
Още в края на миналата седмица Италия и Германия облекчиха условията за набиране на работна от Източна Европа и обявиха, че хората ще се превозват със специални чартърни полети. Търсят се не само неквалифицирани работници, но и инженери, персонал в механизираните дейности и услугите, като са занижени и изискванията за владеене на съответния език.
 
В Германия най-търсени в момента са берачи на аспержи, а в Италия – работници в оранжериите, като транспортът от страната се организира от работодателя. Предлаганото заплащане започва от 8 евро за час, тоест минимум 80 евро на ден с 10-часова работа, което се равнява на около 350 леи, като плащанията се извършват седмично, обикновено в събота. За сравнение, в Румъния на ден се дават най-много 150 леи и евентуално топъл обяд и транспорт или други бонуси.
 
"Румънското земеделие и индустрия нямат работна ръка, правителството доведе вкъщи румънците, живеещи в чужбина, а сега отново ги изнася по искане на Германия и Италия", алармира председателят на Федерацията на синдикатите от хранителната промишленост. Той е изпратил отворено писмо до правителството, в което иска, освен всичко друго, за период от шест месеца данъците и таксите на работниците от този сектор да бъдат премахнати, така че нетната им заплата да нарасне, а фабриките да имат гаранция за запазване на служителите.
 
 

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина, за да получавате всеки петък най-важната седмична информация.

За още новини – харесайте страницата ни във FACEBOOK.