Съботен Фермерски фестивал пред БИЛЛА

Първи по рода си фермерски пазар започва пред магазин на Билла в София

Фермерският фестивал „Произведено във фермата“ започва съботни издания на паркинга на магазина на БИЛЛА в Младост 1 A , София (бул. „Александър Малинов“). За първи път фермерски пазар ще бъде организиран в такава голяма верига супермаркети.

Първото издание на Фермерски фестивал пред БИЛЛА е на 30 май, събота, от 10 до 18 часа. Фестивалът ще предложи разнообразни фермерски и занаятчийски храни на малки производители от страната: краве, овче, биволско и козе сирене, кисело мляко и кашкавал, прясно мляко, извара, масло, месни продукти от редки български породи говеда, биволи, овце и кози: луканка, пастърма саздърма и буркани с месо, мед и пчелни продукти, сладка и сиропи, яйца, занаятчийски хляб с квас, ядки, вино, чай, сезонни плодове и зеленчуци, пресни и сушени билки и подправки, козметика, цветя и сувенири от дърво …  Много от храните са биологични.

Партньорството между БИЛЛА България и Фондация БИОСЕЛЕНА скъсява веригата на  фермерските и занаятчийски храни, произведени в семейни ферми и занаятчии от селски райони и Натура 2000 зони. И БИЛЛА, и БИОСЕЛЕНА са част от кампанията Изберете българското 380. На това първо издание на Фермерския фестивал пред БИЛЛА кампанията, която популяризира български продукти, ще има инфоточка.

Фермерски фестивал пред БИЛЛА планира различни тематични издания:

  • Хитът на лятото – фермерско овче сирене;
  • Череши и сезонни зеленчуци;
  • Новата реколта акациев мед;
  • Био храни и вино.

Фестивалът  „Произведено във фермата“ се организира всяка сряда пред Министерството на земеделието от Фондацията за биологично земеделие БИОСЕЛЕНА, известна с дългогодишната си работа за скъсяването на веригата на фермерските храни и подкрепата за малки производители. Първото издание на Фестивала бе през лятото на 2017 година. Миналата година Фестивалът бе отличен с награда „Европа“ на Столична община за приноса му за социализиране на градски пространства в София.

И Фермерския фестивал „Произведено във фермата“ порасна! За първи път тази седмица ще имаме и втори пазар в събота. Започваме едно ново партньорство с магазини БИЛЛА и ще положим всички усилия да бъде успешно. Била бяха първата верига, която започна масово да продава био храни в магазините си в България преди 14 години, сега отново първи подават ръка на фермерските и занаятчийските храни“, казва управителят на Фондация Биоселена д-р Стоилко Апостолов. „Голяма част от фермерите, които продават на нашия фестивал не могат да продават в търговските вериги по много причини. В някои случаи това са законови пречки (Наредба 26 например), в други случаи са обеми и капацитет на производството. Ние пък смятаме че за този тип производители директните продажби и възможността за личен контакт с клиента са най-доброто решение. Не всички си мечтаят да станат големи и да покоряват световните пазари! За повечето от тях на първо място е качеството на продукта, добри и доволни клиенти. Надяваме се да намерят такива и сред клиентите на Била в Младост. А феновете на фермерските храни да допълнят покупките си от щандовете в супермаркета! И всички това на широко и удобно за паркиране място“.

Всички фермери и производители са регистрирани по наредбите 3 и 26 на Министерството на земеделието, храните и горите  или по Закона за храните. Много от тях в районите от Натура 2000  в Западна и Централна Стара планина са подкрепени от проекта „За Балкана и хората“ на Българо-швейцарската програма за сътрудничество.

Това издание на Фестивала е с партньорството и с Икономедиа по проект, финансиран с подкрепата на Европейската комисия.

Повече на:http://bioferma.org/

Следвайте ни във фейсбук:https://www.facebook.com/www.bioferma.org/

 

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина, за да получавате всеки петък най-важната седмична информация.

За още новини – харесайте страницата ни във FACEBOOK.