САЩ са против "От фермата до трапезата"

Според Съни Пърдю новата стратегия на Европейската комисия е съставена предимно от забрани и застрашава селскостопанското производство

Европейската "Зелена сделка" и стратегията "От фермата до трапезата" могат да навредят на търговията между Съединените щати и Европейския съюз и да подкопаят доверието във фермерите от Стария континент. За това предупреди американският министър на земеделието по време на видеоконференция, посветена на трансатлантическото сътрудничество в областта на безопасността на храните.
 
Според Съни Пърдю новата стратегия на Европейската комисия е съставена предимно от забрани и застрашава селскостопанското производство.
"Когато са изготвяли "От фермата до трапезата", в Брюксел явно са забравили фермата", каза той, коментирайки желанието на Европейския съюз за повече устойчивост в аграрния сектор.
 
Американският министър изрази своята загриженост от факта, че фермерите в Съюза са изоставени от политиката и нямат необходимите инструменти. Това ги прави по-малко конкурентоспособни и може да доведе до протекционизъм, за който Пърдю смята, че ще нанесе големи щети на международната търговия.
 
"Когато отнемеш на фермера иновативните методи, единственият избор е протекционизма, а той не е здравословен нито за Европа, нито за Съединените щати, нито за която е да е страна в света. Подобни стратегии не ни водят напред, а ни дърпат назад", изтъкна Пърдю. 
 
В отговор агрокомисар Януш Войчеховски каза, че скъсяването на веригите за доставка, което е в основата на стратегията, не е насочено срещу свободната търговия. "Да намалиш нуждите от внос не е равно на протекционизъм", посочи Войчеховски с поглед върху усилията на ЕС да увеличи производството на маслодайни и протеинови култури. 
 
 

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина, за да получавате всеки петък най-важната седмична информация.

За още новини – харесайте страницата ни във FACEBOOK.