Сезонни работници в английска ферма са под карантина

Те са настанени в каравани и фургони и не бива да напускат очертанията на стопанството

Близо 200 сезонни работници в английска ферма за зеленчуци бяха поставени под карантина, след като 73-има от тях са позитивни за Ковид-19. Сред заразените има и български граждани.
 
След позитивните тестове властите поставиха цялата ферма и всичките й служители под карантина. Те са настанени в каравани и фургони и не бива да напускат очертанията на стопанството, а местните власти доставят храна, вода и други необходими продукти. Фермата отглежда предимно броколи и зелен фасул и всяка година наема по няколко стотин работници от Източна Европа, които да помагат при беритбата и опаковането на продукцията. 
 
Според здравните власти в графство Херефирдшър, на границата между Англия и Уелс, става дума за ограничено огнище на коронавируса и няма опасност той да се разпространи из близките населени места. След като трима работници се опитаха да избягат и бяха заловени от полицията, всички бяха призовани да останат във фермата през следващите две седмици.
 
Здравната служба на Англия следи за състоянието на заболелите и на поставените под карантина. В официално изявление фирмата, наела работниците, заяви, че тяхното благосъстояние е неин приоритет и ще съдейства по всякакъв начин за решаването на създалата се ситуация. Последващите тестове на служители и посетители на фермата не са дали нови положителни резултати. За периода между 29 юни и 5 юли в графството са били регистрирани по два случая на Ковид-19 на 100 хиляди жители.  
 

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина, за да получавате всеки петък най-важната седмична информация.

За още новини – харесайте страницата ни във FACEBOOK.